Äldre människor med flera sjukdomar och många vårdkontakter har ofta svårt att hålla reda på vem som ska göra vad och varför. För att deras mediciner och behandlingar ska fungera bättre använder man sig i Östra Göinge av SIP, samordnad individuell planering. Följ med hem till Anita och se hur det går till.

De som behövs – ofta är det läkare, sjuksköterska, undersköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut och biståndshandläggare – samlas hemma hos patienten. När patienten får vara på hemmaplan blir de tryggare, ställer fler frågor och tar för sig mer. För här ska patientens vara i centrum, även om det också är viktigt för de olika yrkeskategorierna att samordna sina insatser.

Rapporten Inte samma mall för alla – om vård och omsorgsplanering i samverkan som forskarna Malin Sundström och Kerstin Blomqvist berättar om i filmen finns här i sin helhet: FPL_5_2013

Fyra skånska kommuner använder sig av SIP – Östra Göinge, Svedala, Höganäs och Tomelilla. Ytterligare tio skånska kommuner ligger i startgroparna för att implementera individuell samordnad planering.

 

 

 

 

 

 

 


10 kommentarer till Vårdplanering i hemmet trygghet för äldre

 1. Fysioterapeut och sjukgymnast är i princip samma sak. Skulle nog ha stått arbetsterapeut istället för, lämpligen, fysioterapeut.
  Hälsningar.
  Jan.

  Svara

  1. Du har rätt – man önskar ibland att titlarna inte ändrades så ofta! Jag ändrar texten…

   Svara

 2. Bra och informativ film, dock som Jan också skrev bör det stå både arbetsterapeut och sjukgymnast, då båda också är med i filmen. Jättebra att lägga SIP i hemmet, den mest naturliga o kända miljön för patienten.

  mvh
  Karin

  Svara

  1. Lägger till arbetsterapeut!

   Svara

 3. Trevlig film – men vi behöver råd/anvisningar om vad man ska skriva under de olika rubrikerna i planen. Vi saknar också en skriftlig informationsbroschyr till våra brukare och närstående.

  Svara

  1. Hej Eva!

   I samband med att rutiner ses över för arbetet med SIP på det lokala planet bör även berörda klokna tillsammans kring vad som ska skrivas under respektive rubrik i planen vilket ger en samsyn inför SIP-mötet. Jag tar med mig frågan om generella råd/anvisningar för ifyllande av planen samt informationsbroschyr till brukare och närstående och återkommer.

   Hej så länge
   Jeanette

   Svara

  2. Håller med! Vi måste försöka underlätta för dem som använder SIP genom att skapa dokumentationsmallar i SIP. Mallen skulle kunna vara uppdelad i ”behov/problem, genomförande/insatser samt följ upp/resultat”.

   Motiven är följande:
   •Det är ett stöd för personal som ibland är mer van vid att skriva daganteckningar kring det som har skett, än att skriva en plan som syftar framåt.
   •En struktur i dokumentationen kan också få påverkan för hur man tänker i vårdsituationen, ett bra sätt att lösa problem om man tänker i termerna ”behov/problem, genomförande/insatser samt följ upp/resultat”.

   Svara

 4. Hej Eva,

  Tack!

  Jag ber min kollega Jeanette Heilmann ta kontakt med dig.

  Svara

 5. Hej
  Vi i Halland ska nu se över riktlinjerna för vårdplanering och i detta även arbeta mer generellt med SIP. Vi har haft olika SIP-mallar för olika ansvarsområden, men man tror att detta försenat implementeringen. Denna film visar på två framgångsfaktorer, tycker jag! Dels att planeringen sker i hemmet, dels att alla samverkar. Tack för det! Nu undrar jag, finns det en möjlighet att få träffa samordnaren för SIP för att samtala kring ert arbete?
  mvh
  Lotta Treble-Read
  Laholms kommun

  Svara

  1. Hej Lotta! Om du mailar mig dina kontaktuppgifter så ska jag be Marita kontakta dig. cecilia.aatola@kfsk.se

   Svara

Lämna en kommentar