Solbrända lintottar på Långa bryggan i Bjärred, husvagnsliv på Lomma Camping och någon som fiskar i Kävlingeån och charterresa till Mallorca. De äldre på Möllebacken ser film som ska väcka minnen av sommar och semester. Filmen ingår i ”Kultur att minnas till” och är speciellt framtagen som arbetsredskap för personal och anhöriga till personer med demens i Kävlinge, Burlöv, Staffanstorp, Lund och Lomma.

Fokus ligger på att visa kultur i vid mening och med lokal förankring, att få gå på kända stigar en gång till. Det handlar om platser i bygden, yrken och intressen som var aktuella på 50- och 60-talen. Balkandans, Sockerbruket i Arlöv, bethackning, dansbanor, Lunds domkyrka och koloniträdgårdar är några saker som visas. Dagens tema är sommar. Ute är marken vit och himlen grå, men från Lomma Camping får man se sommarvärme: film på nutida campare, men också ett uppdukat campingbord med tidstypiska koppar, termos och plastblommor. Och en klassisk husvagn. Gunni Svensson spritter till när hon ser den.

Åh, Ägget. Precis en sån hade vi, exakt färgerna också, blå och vit. Det var mycket roligt man hade med den husvagnen och barnen var med och allt.

Dagverksamheten Möllebacken
Dagverksamheten Möllebacken

Personalen stoppar ofta filmen så att man ska hinna prata klart. De frågar vidare om campingsemestrar och trädgårdsskötel. De har också med sig ett par saker som det var länge sedan de äldre höll i. Idag är det fröpåsar, en sekatör, ett par gamla tofflor och en oljekanna.

 

Ju djupare en person går in i sin demenssjukdom desto svårare blir det att tänka abstrakt. Att visa olika ting och film har fördelen att det blir konkret för de äldre vad man talar om. Runt soffbordet är det ingen brist på engagemang.

Vackra bilder från grönskande koloniträdgårdar tar seniorerna tillbaka till trädgårdar man lämnat.

– Det där är Hortensia och det är nog Flox, säger Gunni Svensson och stickar vidare.

En gammal grönmålad handpump och hink zoomas in. Ser pittoreskt ut. Men för Edvard Hawaleska dyker minnen av hårt arbete i unga år upp.

Åh fy, den kommer man ihåg, knickepumpen. Det var så tungt att pumpa vatten till korna med den och det var alltid vi ungar som måste göra det, fy för den pumpen.

Filmaren heter Git Johansson Lindgren och jobbar på Loupfilm. Hon är noga med att hålla ett långsamt tempo och inte göra några tvära kast när hon klipper ihop filmen. ”Kultur att minnas till” ska resultera i 10 filmer från Lundabygden för personer med demens.

– Till exempel gamla bilar väcker massor av reaktioner och minnen, det kan vi ha med hur mycket som helst av. Vem har inte suttit i en Volvo amazon?

Samtal om sommarminnen.
Samtal om sommarminnen.

Vad som visas på filmerna avgörs av vilken respons seniorerna ger. Silviasystrar i varje kommun är engagerade i projektet. I Kävlinge är det Rossy Andersen och Christina Tobiaeson Ek. De testvisar nya avsnitt och ger förslag på vad som borde fungera. De utgår från de levnadsberättelser som finns om personerna, där de får veta mycket om deras tidigare liv. Att försöka aktivera minnen, språk och förmågor är centralt eftersom det kan fördröja sjukdomsförloppet och ger ökad livskvalité.

 När man plockar fram minnen så är de äldre med på ett helt annat sätt. Vi vill att alla ska få komma till tals, så vi vill visa film från många olika kategorier. På äldreboenden får man ta det långsammare och det är inte alla som kan ta till sig film, men här på dagverksamheten fungerar det jättefint.

*Fakta: Projektet ”Kultur att minnas till” drivs av studioförbundet Vuxenskolan i Lund och dit kan man vända sig om man vill köpa filmerna. Det finns redan färdig film från Österlen, som distribueras av studioförbundet Vuxenskolan i Ystad.


En kommentar till Minnesfilm från bygden motar glömska

  1. Minnesfilm från bygden motar glömska | Äldreomsorgsbloggen

    Pingback den 22 februari, 2013 @ 11.48

    […] Solbrända lintottar på Långa bryggan i Bjärred, husvagnsliv på Lomma Camping och någon som fiskar i Kävlingeån och charterresa till Mallorca. De äldre på Möllebacken ser film som ska väcka minnen av sommar och semester. Filmen ingår i ”Kultur att minnas till” och är speciellt framtagen som arbetsredskap för personal och anhöriga till personer med demens i Kävlinge, Burlöv, Staffanstorp, Lund och Lomma. Se filmen… […]

Lämna en kommentar